fasa banner

uk flag gr flag

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και σήμερα επιβεβαιώνονται συνεχώς μέσα από ιατρικές έρευνες. Είναι ένα «τρόφιμο» που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει. Το μέλι περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες, όπως είναι το νερό σε ποσοστό 16% και τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη, η σακχαρόζη και άλλα, σε ποσοστό 80%, χωρίς να παραβλέπει κανείς τις πρωτεΐνες, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα και τις βιταμίνες σε μικρές ποσότητες. Το σημαντικό δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών σε μία μάζα με καθορισμένες βέλτιστες αναλογίες και φυσικά ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό και στη θρέψη και συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού. Το μέλι χρησιμοποιείται ευρύτατα για την επούλωση πληγών και χειρουργικών τραυμάτων. Η πρόπολη που συλλέγουν οι μέλισσες από εκκρίματα δένδρων και στην οποία προσθέτουν μόνες τους άλλα υλικά, έχει άριστες αντιμικροβιακές και απολυμαντικές ιδιότητες και μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο φράγμα κατά των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης σε διαφορετικές ποικιλίες ελληνικών μελιών ορισμένα από αυτά εμφανίζουν την ικανότητα να προστατεύουν το DNA των κυττάρων έπειτα από έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες που ευθύνονται για τη φυσιολογική γήρανση, καθώς και για σειρά σοβαρών ασθενειών, όπως είναι οι καρδιαγγειακές και οι νευρο-εκφυλιστικές παθήσεις. Τέλος, το μέλι αποτελεί ένα από τα καλύτερα ελιξίρια νεότητας, που χαρίζει υγεία και μακροζωία, ιδιαίτερα σε αυτούς που το έχουν εντάξει στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.

epikoinvnia2

 
Essential SSL